Yoga in Enschede

Fijne Yoga in Enschede, bij Yoga Namo

Kundalini Yoga is yoga die werkt!

Kundalini yoga is een van de krachtigste vormen van yoga die er bestaan, veel mensen merken na de eerste les al resultaat. Het wordt ook wel de Yoga van de Bewustwording genoemd.

Kundalini yoga kan door iedereen worden beoefend.  Je lichaam en geest worden flexibeler. Er komen processen in jezelf op gang die je ontspannen en helpen om zo gezond, gelukkig en compleet mogelijk te leven. Voor deze yoga hoef je niet lenig te zijn. De specifieke serie yogaoefeningen, ook wel kriya’s genoemd, hebben een sterke werking op je lichaam en geest en laten bewuste aandacht (mindfulness) toenemen. Je leert herstellen van stress in je leven. Elke les heeft een ander thema dit werkt op verschillende lichaamsprocessen en gevoelstoestanden.

Kenmerkend voor een Kundalini Yoga les is de afwisseling van dynamische fysieke oefeningen en meditatie. In de lessen is er veel aandacht voor de ademhaling en het gebruik van de stem. Je leert je open te stellen voor al het goede en meer te leven vanuit je intuïtie. Tegelijkertijd helpt het je om stevig op je benen te staan en efficiënt om te gaan met alledaagse zaken in je leven.

De yogalessen zijn zeer gevarieerd, maar kennen een vaste opbouw. Tijdens de lessen worden yoga oefeningen, verschillende vormen van ademhaling en meditaties beoefend en er is altijd een ontspanningsoefening.

Verder wordt er gebruik gemaakt van mantra’s (man= geest, tra= richting). Deze zangvorm helpt onder andere om je gedachten richting te geven.

Yoga Namo bied deze yogalessen aan op drie locaties in Enschede. 

  “De Yoga lessen bij Monique vind ik fijn, de lessen zijn mooi opgebouwd en de uitleg is duidelijk, ze geeft fysiek, mentaal en spiritueel uitleg aan het geheel, ze is gepassioneerd en gedreven en persoonlijk betrokken.”

  M. Knaap

  Erg fijne lessen, geeft een lekker gevoel van wat tijd voor jezelf. Zelfs nu met de online lessen kan ik fijn meedoen. Ook op mijn leeftijd 75 heb je echt veel plezier van yoga.

  H. Klaver

  “Hele fijne lessen van Monique met een duidelijke uitleg van de oefeningen…een zeer gepassioneerde yogalerares ! Voor mij persoonlijk heeft het me veel goeds gebracht om juist bij Monique de yogalessen te volgen!”

  G. ter Mors

  “Prettige lessen; goed voor lichaam en geest. Een heel fijne manier om jezelf te ondersteunen. Je voelt je fitter en iedere les wordt er aandacht geschonken aan een ander thema.”

  L. de Rijk

  “De yogalessen van Monique helpen me om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven. Monique is deskundig en bereidt haar lessen altijd goed voor. Zij is rustig en vriendelijk en geeft desgewenst antwoord op jouw vragen.”

  Bernadette Schafraad Beumers

  “Al ongeveer 10 jaar les. Afwisselend en ontspannend. Sta een dag later echt anders voor de klas. Kleine groep, met persoonlijk contact.”

  M. Timmerman

  “Yoga bij YogaNamo heeft me geleerd te ontspannen, ook tijdens moeilijke of zware momenten. Tijdens mijn bevalling kon ik elke keer weer terugvallen op mijn ademhaling. Er wordt duidelijk en rustig les gegeven en je leert telkens beter, dieper, of ‘anders’ ontspannen. Bedankt!”

  N. Hovenkamp

  “Door mijn dagelijkse yoga oefeningen heb ik mijn lijf en geest leren kennen en weet ik waar de blokkades zitten zodat ik er aan kan werken.”

  Maria T.

  “De voornaamste reden om op yoga les te gaan was voor mij; mijn zwakke rug. Wel: ik heb het gevoel dat deze yoga mij ondersteund, mij bewuster maakt en de wekelijkse les mij soepeler houd. De stimulans is er, ook al moet het nu per zoom.”

  L.

  “Ik zit twee keer in de week op yoga, en het heeft me zo geholpen dit afgelopen jaar. Ik blijf ook meer flexibel. En kom beter door verandering. In het begin kraakte mijn nek tijdens bewegen maar dat is nu weg.”

  Mevr. v D.

  De fysieke voordelen van Kundalini Yoga

  • Kundalini yoga werkt direct in op je zenuwstelsel, je organen en je klierstelsel
  • Het versterkt je spieren, je gewrichten en je wervelkolom, het maakt je krachtiger, soepel en flexibel
  • Je voert afvalstoffen af en verbetert de werking van je organen, klieren, bloedcirculatie, zenuwstelsel en immuunsysteem
  • Je leert beter focussen en ontwikkelt je hersenen in de meditaties

   

  De mentale voordelen van Kundalini Yoga

  • Het regelmatig beoefenen van Kundalini yoga geeft je energie, alertheid en maakt de geest helderder. Hierdoor zullen ook je concentratie- en doorzettingsvermogen toenemen.
  • Het geeft emotioneel meer rust en stabiliteit waardoor je je emoties beter leert begrijpen.
  • Omdat je je hierdoor veel beter gaat voelen is de kans groot dat je ook in het algemeen een gezondere levensstijl zal aannemen.

  Woon je in Enschede en wil je weten of Kundalini Yoga iets voor je is?

  We kunnen er hier nog heel veel over vertellen maar een eigen ervaring is meer waard dan duizenden woorden. 

  Yoga Namo heeft zich als enige in Enschede volledig gespecialiseerd in Kundalini Yoga en bied het aan op drie locaties verspreid over de noord-zuid as.

  Kundalini yoga ook voor senioren in Enschede 

   

  Yoga voor senioren is blijven bewegen om lichaam en geest flexibel te houden. Hier wordt Kundalini yoga gegeven die op de mat of op een krukje wordt beoefend. Tijdens de lessen wordt uitgegaan van de individuele mogelijkheden van de senioren deelnemers.

  De oefeningen worden gedaan in eigen tempo en duur. Elke beweging wordt gekoppeld aan de adem en met aandacht uitgevoerd, waardoor er meer lichaamsbewustzijn ontstaat. Door meditatie wordt je rustiger in je hoofd. Je leert beter te ontspannen.
  Indien nodig wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen, om de oefeningen goed te kunnen beoefenen, zoals een stoel, meditatie bankje of yoga riem.

  Gezondheidsbevordering en preventie zijn de belangrijkste doelstellingen van de senioren yoga. Yoga Namo bied deze yogalessen aan op drie locaties in Enschede.

  Waarom senioren yoga

   

  Op oudere leeftijd wordt regelmatige oefening steeds belangrijker om de mogelijkheden van het dagelijks leven te behouden. Om het blijvend vertrouwen in de eigen vaardigheden, de moed voor uitdagingen en sociale contacten te onderhouden. Een sterker vertrouwen in de zelfdoeltreffendheid van het denken, voelen en handelen is motiverend op alle niveaus en helpt de vicieuze cirkel van eenzaamheid te doorbreken

  Senioren Yoga Enschede

  Praktische informatie

  Lestijden Kundalini Yoga & Yoga voor senioren

  • Maandagavond   20.00 – 21.30 Kundalini yoga
  • Dinsdagmorgen   10.00 – 11.30 Yoga voor senioren
  • Dinsdagavond     19.00 – 20.30 Kundalini yoga
  • Woensdagavond 19.00 – 20.30 Kundalini yoga gecombineerd op de Mat en Stoel

   

  Locatie:

  Yoga Namo Ommerbos 16, 7543 GG, Enschede 

   

  Kosten:

  €45,00  per maand, heb je door de huidige situatie geen inkomen, dan kun je contact opnemen voor een passende oplossing. De 6 weken zomervakantie betaal je niet door, de kleine vakanties en feestdagen wel, de vakanties worden aangegeven op het huishoudelijk reglement van YogaNamo. Een proefles kost 12,50 en word in mindering gebracht op het maandbedrag indien je de lessen wilt voorzetten. 

  Meer informatie

  Over Kundalini Yoga

  Kundalini yoga

  Kundalini Yoga is een eeuwenoude wetenschap, die in 1969 door Yogi Bhajan vanuit India naar het westen is gebracht. Het wordt ook wel de ‘Yoga van Bewustzijn’ genoemd.

  Kundalini Yoga is een zeer praktische yogavorm, bedoeld voor mensen die een druk en gevarieerd leven hebben. De oefeningen en meditaties zijn krachtig, zodat er in korte tijd veel resultaat behaald kan worden.

   

  De fysieke voordelen van Kundalini Yoga

  • Kundalini yoga werkt direct in op je zenuwstelsel, je organen en je klierstelsel
  • Het versterkt je spieren, je gewrichten en je wervelkolom, het maakt je krachtiger, soepel en flexibel
  • Je voert afvalstoffen af en verbetert de werking van je organen, klieren, bloedcirculatie, zenuwstelsel en immuunsysteem
  • Je leert beter focussen en ontwikkelt je hersenen in de meditaties

   

  De mentale voordelen van Kundalini Yoga

  Het regelmatig beoefenen van Kundalini yoga geeft je energie, alertheid en maakt de geest helderder. Hierdoor zullen ook je concentratie- en doorzettingsvermogen toenemen. Daarnaast geeft het emotioneel meer rust en stabiliteit waardoor je je emoties beter leert begrijpen.
  Omdat je je hierdoor veel beter gaat voelen is de kans groot dat je ook in het algemeen een gezondere levensstijl zal aannemen.

   

  Kenmerken

  Kenmerkend voor Kundalini Yoga is de afwisseling van dynamische, fysieke oefeningen met meditatie waarbij er veel aandacht voor de ademhaling en het gebruik van de stem is. Het leert je om je open te stellen voor al het goede en meer te leven vanuit je intuïtie. Tegelijkertijd helpt het je om stevig op je benen te staan en efficiënt om te gaan met alledaagse zaken in je leven.

  De oefeningen hebben in korte tijd al effect en zijn voor iedereen toegankelijk. ‘Als je kunt ademen, kun je yoga doen!’ en ‘Als ik het kan, kan iedereen het!’ zei Yogi Bhajan.

  Yogi Bhajan

  Als Kundalini Yoga lerares, ben blij en dankbaar voor de Yogatechnieken die ondersteunen om als een gelukkiger, gezonder en meer geheeld mens door het leven te gaan. Ik ben me, als yogalerares, ook bewust van polariteit en van de schaduw zijde die binnen yogatradities plaatsgevonden hebben. Daarom besteed ik aandacht aan het verbinden met je eigen innerlijke leraar. Beoefen alleen yoga op de manier die goed voelt in jezelf.


   

  Harbhajan Singh Khalsa Yogiji, beter bekend als Yogi Bhajan werd op 26 augustus in 1929 geboren, in een deel van India dat in 1948 het huidige Pakistan werd. Zijn training begon op zijn 8e jaar. Toen hij zestien was, werd hij door zijn leraar Sant Hazara Singh erkend als Meester in de Kundalini Yoga.

  We schrijven 1968. In Amerika is het de tijd van hippies, flower power en veel drugsgebruik waarin veel, vooral jonge mensen op zoek zijn naar ‘iets’.

  Op het vliegveld van Toronto arriveert hij vanuit New Delhi – India om yoga lessen te gaan geven aan de universiteit. Een van de faculteit leden is bij een reis door India onder de indruk geraakt van Harbhajan Singh en zijn talenten als leraar en heeft hem een baan aangeboden. Bij aankomst blijkt de man echter een dag eerder overleden in een auto ongeluk. De baan bestaat niet meer en om de tegenvaller compleet te maken is zijn bagage zoek geraakt.

  Hij laat zich niet uit het veld slaan en begint zijn lessen te geven aan iedereen die er interesse in heeft. Met zijn lessen breekt hij een eeuwenoude traditie van geheimhouding. Traditioneel werd de kennis van yoga doorgeven van meester op student waarbij de student door de meester geselecteerd werd; nog nooit werd deze vorm van yoga op een voor iedereen toegankelijke wijze aangeboden.

  Yogi Bhajan vindt het echter tijd voor verandering. Hij wil zijn kennis in de wereld verspreiden omdat hij inziet dat deze yoga technieken een gezond alternatief zouden zijn voor de heersende cultuur. Toen hij naar het Westen kwam had hij de volgende intentie: ‘Ik ben hier niet om leerlingen te verzamelen, ik ben gekomen om leraren op te leiden, zodat de kennis van de Kundalini Yoga aan zo veel mogelijk mensen kan worden doorgegeven.’

  Kundalini Yoga

  Zijn manier van yoga, nu bekend als Kundalini Yoga, heeft de potentie om beoefenaars een praktische ervaring met spiritualiteit te geven, terwijl het ondertussen hun lichaam en geest veel goeds zou doen.

  Hij geeft zijn lessen met humor, medeleven en een praktisch begrip van de problemen die mensen moeten overwinnen in hun dagelijks bestaan en geniet al snel veel populariteit. Hij geeft les op Woodstock en verzameld steeds mee geïnteresseerden om zich heen en in de loop der jaren groeit Kundalini yoga tot wat het nu is, een wereldwijd beoefende yoga vorm met vele gecertificeerde leraren waarvan enkele, door hemzelf opgeleide mensen nog steeds actief zijn.

  Yogi Bhajan richtte een aantal organisaties op die Kundalini yoga beschikbaar maken voor iedereen. Bijvoorbeeld de Happy, Healthy, Holy Organisation (3HO) en het Kundalini Research Institute (KRI). Verder stond Yogi Bhajan ook bekend als de Mahan Tantric, de enige ter wereld die de Witte Tantra mag onderwijzen

  Yogi Bhajan heeft zijn fysieke lichaam verlaten op 6 oktober 2004. Hij is 75 jaar oud geworden.

  Meer informatie over Yoga Bhajan vind je bijvoorbeeld op http://www.yogibhajan.org of https://www.3ho.org/yogi-bhajan.