Mantelzorgers in Enschede krijgen een yogales

 

Mantelzorgers die yoga beoefenen

In overleg met Marjo en Gretha van wijmantelzorgers, is besloten dat de komende bijeenkomst op    1 maart helemaal gaat over het thema loslaten. Vanuit mijn ervaring als yogadocent begeleid ik de groep allereerst met yoga-oefeningen, vervolgens bespreken we samen het thema loslaten in het zorgen.

In een eerder bericht heb ik jullie een yogales op de stoel aangeboden. Voor deze yoga hoef je niet lening te zijn, de oefeningen worden zittend op een stoel gedaan. Je doet alles in je eigen tempo en de duur van de oefeningen laat je afhangen van jouw mogelijkheden op dat moment.

De vorm van yoga die ik geef, wordt ook wel de yoga van “bewustwording” genoemd. Stel je voor dat je regelmatig met opgetrokken schouders zit, dan heeft deze wijze van zitten invloed op jou. Je hoeft daar geen oordeel of mening over te hebben. Het gaat erom dat je voelt, welke invloed deze wijze van zitten heeft op jou en je welbevinden. Op het moment dat je je hier bewust van wordt, word je je bewust van een keuzemogelijkheid, en ervaar je hoe je daar mee omgaat. Handel je uit patroon of gewoonte, of omdat het goed voelt voor jou. Past het huidige patroon (nog) bij je? Door de yoga wordt dit een bewuste gewaarwording.

Je kunt niet verwachten dat je bovenstaand proces in 1 yogales leert, daar gaat het ook niet om. Het gaat bij yoga niet om het doel, maar om je te ondersteunen in de wijze waarop je jouw weg bewandeld. Ik nodig jullie uit je open te stellen voor een yoga-ervaring. Een yogales begint altijd met het zingen van een mantra, dit is een groet waardoor je je verbind met de yoga. Daarna doen we een ademhalingsoefening, waardoor je bij jezelf komt, en rustiger word. Dan volgt een serie oefeningen: deze keer een serie die helpt om je rug flexibeler te maken en je energie te laten stromen. De wervelkolom heeft te maken met flexibiliteit en veerkracht. Daarna een serie die heet: loslaten van stress. Dan een meditatie. Hierna volgt de ontspanningsoefening, en tot slot zing je een mantra waarmee je de les afsluit.

We drinken thee en gaan, voor onszelf, een aantal vragen beantwoorden. De vragen hebben te maken met “loslaten” en wat dit persoonlijk betekent voor jou. Hierna wisselen we ervaringen uit, dit gebeurt in een klein groepje. Op het eind wordt in de grote groep besproken welke ervaringen jullie hebben op gedaan met het thema loslaten.

Doe je mee op 1 maart? Locatie: De Posten (adres: De Posten 135 Enschede) van 14.00 uur- 17.00 uur. Laat het weten bij PGGM wijmantelzorger-Enschede, of info@yoganamo.nl ook als je nog vragen hebt.

Vriendelijke groet, Monique Siahaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *